Spirited away med filmklubben

Igår hade vi besök av Chris, Rebecka och Anna för att kolla på Spirited away. Vi (och några till) har en filmklubb tillsammans vilket innebär att en person bjuder hem på fika och så kollar vi på en film som vi diskuterar efteråt. Ett väldigt enkelt men roligt upplägg. Både Chris och Rebecka har studerat film på universitetet helt eller delvis medan vi andra bara tycker det är väldigt roligt med film så det är kul att se våra olika uppfattningar om fiilmerna vi ser.
 
Igår kollade vi på denna:
 Jag har aldrig sett den tidigare men så klart hört talas om den när den kom ut. Den handlar om en tio-årig flicka som heter Chihiro. Hon ska precis flytta till en ny stad med sina föräldrar. Medan de kör mot det nya hemmet bestämmer de sig för att stanna till för att undersöka en port de ser vid en skogsväg. Chihiro får genast dåliga vibbar men föräldrarna lyssnar inte så det slutar med att de går in genom porten. På andra sidan är vad som först verkar vara ett övergvet nöjesfält utan några människor. När de har gått in lite längre hittar de en restaurang med färdiglagad mat och trots att de inte hittar någon att betala av börjar föräldrarna äta. Detta gör att de förvandlas till grisar och Chihiro måste nu hitta ett jobb på den här magiska platsen (som visar sig vara typ ett spa för gudar) för att kunna rädda både sig själv och sina föräldrar.  Det är häxan Yabuba som härskar över platsen och alla männoskor som kommer dit utan att arbeta förvandlas till grisar för att ätas upp. Chihiro lyckas dock få jobb på badhuset och får jobba hårt för sin överlevnad. Flera äventyr inträffar under tiden och man får se hur Chihiro växer från en bortskämd stadsunge till en street smart liten tjej. 
 
Jag tyckte filmen var väldigt vacker tecknad, i vissa scener såg det nästan helt verkligt ut, särskilt i bilder från naturen. Handlingen var oväntad med mycket referenser till gudar och "mysticism" Det finns ett tydligt tema i filmen i brytet mellan traditionellt och modernt liv. Den bristande respekten för äldre traditioner helt enkelt. Jag tyckte att filmen var bra men att den ibland kändes lite fragmentariskt. Flera i torsdagens diskussion kände dock att det inte spelade någon roll då det mer är stämningen i den främmande platsen man vill åt än den sammanhängande historien. Hur som helst väldigt intressant och underhållande att se en film som är så totalt olikt andra filmer man ser.