Filmtips- Welcome to the dollhouse

Hade en sån trevlig filmkväll i måndags hemma hos Anna och Gustav. Vi är ju ett gäng som träffas ungefär en gång i månaden för att kolla på film och diskutera den efteråt över lite fika eller mat. Vi är ungefär 8-9 stycken i samlad trupp men oftast är det någon som faller bort.
 
Denna gång såg vi Welcome to the dollhouse från 1995 av Todd Solondz. Den handlar om Dawn som bor med sina föräldrar, storebror och lillasyster i en förort i USA. Dawn har det jättejobbigt i skolan där hon blir mobbad av både eleverna och vissa av lärarna. Hemma blir hon förbisedd av föräldrarna till förmån för syskonen och den enda egentliga vän hon har är grannpojken som är några år yngre.
 
Jag gillade verkligen Dawn, hon begår en massa misstag under filmens gång men jag kunde känns igen mig jättemycket i den naivitet som hon uppvisar trots att hin försöker verka vuxen. Trots att hon blir mobbad vågar hon säga ifrån när något är fel och hon är väldigt stark utan att veta om det själv. Filmen är väldigt tankeväckande och trots att den utspelar sig i USA och händelserna hela tiden dras till sin spets finns det många igenkänningspunkter från min egen uppväxt. Då menar jag inte att jag blev mobbad men bara sättet som barn resonerar och hur vuxenvärlden, trots att den lever alldeles intill, missar stora delar av barnens liv och upplevelser. Filmen har ett väldigt lugnt tempo trots att det händer mycket och var en intressant film att diskutera i filmklubben. Jag skulle definitivt rekommendera den till alla som vill se en tankeväckande film och bli inte förvånad ifall du känner dig kastad tllbaka till din egen uppväxt.
 
Visa fler inlägg