Filmtips- Welcome to the dollhouse

Hade en sån trevlig filmkväll i måndags hemma hos Anna och Gustav. Vi är ju ett gäng som träffas ungefär en gång i månaden för att kolla på film och diskutera den efteråt över lite fika eller mat. Vi är ungefär 8-9 stycken i samlad trupp men oftast är det någon som faller bort.
 
Denna gång såg vi Welcome to the dollhouse från 1995 av Todd Solondz. Den handlar om Dawn som bor med sina föräldrar, storebror och lillasyster i en förort i USA. Dawn har det jättejobbigt i skolan där hon blir mobbad av både eleverna och vissa av lärarna. Hemma blir hon förbisedd av föräldrarna till förmån för syskonen och den enda egentliga vän hon har är grannpojken som är några år yngre.
 
Jag gillade verkligen Dawn, hon begår en massa misstag under filmens gång men jag kunde känns igen mig jättemycket i den naivitet som hon uppvisar trots att hin försöker verka vuxen. Trots att hon blir mobbad vågar hon säga ifrån när något är fel och hon är väldigt stark utan att veta om det själv. Filmen är väldigt tankeväckande och trots att den utspelar sig i USA och händelserna hela tiden dras till sin spets finns det många igenkänningspunkter från min egen uppväxt. Då menar jag inte att jag blev mobbad men bara sättet som barn resonerar och hur vuxenvärlden, trots att den lever alldeles intill, missar stora delar av barnens liv och upplevelser. Filmen har ett väldigt lugnt tempo trots att det händer mycket och var en intressant film att diskutera i filmklubben. Jag skulle definitivt rekommendera den till alla som vill se en tankeväckande film och bli inte förvånad ifall du känner dig kastad tllbaka till din egen uppväxt.
 

Vårodling på G!

I söndags var jag och Peter ute på en söndagspromenad. Det var första riktiga vårdagen och tillslut gick vi in till en affär för att köpa något att dricka. Då fick jag syn på fröerna och bestämde mig för att försöka odla några stycken.
Jag ville egentligen odla basilika och mynta men då de inte hade någon mynta bestämde jag  mig för chillin istället.
Jag har egentligen inte odlat något sedan typ krasse i lågstadiet, men jag läste på anvisningarna och fyllde upp några krukor med jord som jag fuktade.
Chillin skulle man lägga med ganska långt utrumme mellan varandra medan basilikan ville vara ganska nära ytan.
Så här såg basilikafröerna ut.
Jag vet inte om professionella odlare täcker sina krukor med plast men det var en av de få grejorna som jag kom ihåg från lågstadiet så jag testade det.
Så nu står de i fönstrena och väntar på att det ska bli sol. Hur det än går så gav det lite vårkänslor i alla fall:)
 

28 år!

25 februari fyllde jag 28 år. Jag älskar födelsedagar och förra året tog jag ledigt på min födelsedag vilket jag hade hoppats göra i årr med. Tyvärr hade vi för mycket på jobbet så jag fick nöja mg med att gå lite tidigare än vanligt. Detta gjorde dock att vi hann med att gå på eftermiddagsbio och vi valde att gå på Trevligt folk. Den handlar om ett bandylag i Borlänge som består av exilsomalier. De ska under ett halvår lära sig att spela bandy för att vara med i bandy-VM i Ryssland. Samtidigt är förhoppningen att Borlänge ska bli mer integrerat och mindre främlighetsfientligt. Den var jättefin och man blev både jätteglad och jätteledsen på en gång. Så om ni får chansen kolla på den:)
När vi kom hem fick jag öppna mina presenter från Peter. Eftersom han hade varit på IKEA tre dagar under veckan hade jag mina misstankar. Men när jag väl öppnade var det de här fina plancherna och det var raamarna han hade köpt på IKEA.
 Bilderna är lite som skolplancher och den ena hade frukter och grönsaker medan den andra...
...hade exotiska djur. Jättefina!
I helgen blev jag firad ännu mer dels av min mamma och brorsan på fredagen och av Peters familj på söndagen. Mamma gav oss partyalias vilket passade bra eftersom vi är speltokiga. Av Peters föräldrar fick jag resepengar till tågluffen och Sara och Johan, Peters syskon, hade gett migg olika grejor som kunde vara bra inför tågluffen. Som miniflaskor med schampo, balsam och hudkräm, sykit, passfodral och en resedagbok. Superfina!
xx
Slutligen fick jag en flaska cava av min bror med familj. Den tänkte jag öppna i helgen när jag har kompisar över på fest:)
 
Visa fler inlägg