Boktips-Ett kort uppehåll på vägen från auschwitz

När jag var hemma hos min syster för några helger sedan hade hon köpt  boken Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz. Jag hade velat läsa den länge så när den låg där så oskyldigt hemma hos henne kunde jag inte låta bli utan började läsa. Boken handlar om författaren Göran  Rosenbergs föräldrar eller egentligen mest hans pappa och hur han som jude växte upp i Polen under nazitiden. Man får följa honom först i ghettot i Lodz för att därefter se hur han skiljs åt från sin familj i ett koncentrationsläger och hur han överlever tiden där. Efter tiden i koncentrationslägret kommer först författrens pappa, och lite senare även hans mamma, till Södertälje där de, utan att egentligen ha planerat det från start, får jobb på platsen och stannar och bildar familj. Boken är extremt sorglig och vemodig för trots att föräldrarna lyckats undkomma sina grannar, vänner och familjs hemska öden så påverkar fortfarande tiden i ghettot och koncentrationslägret dem väldigt mycket. Genom boken får man läsa utdrag ut pappans egna brev (som han skriver till modern) och höra hur han själv beskriver tiden i lägret. Språket är väldigt poetiskt och det känns nästan som att man läser en saga samtidigt som händelserna är så brutalt verkliga. Ibland kan jag känna att författaren snurrar in sig lite för mycket i poetiska beskrivningar att jag har svårt att hänga med i vad som händer men den är till större delen väldigt fint skriven. Jag tycker också att det är lite tråkigt att han bara valde att beskriva sin pappas väg i livet och bara snuddar vid mammans upplevelser. Jag förstår att boken kanske hade varit svår att följa med för många ”huvudkaraktärer” men jag saknar det ändå i boken.  Det är trots det en väldigt intressant bok att följa och den griper verkligen tag i en när man får se hur familjen försöker anpassa sig till livet i Sverige och hur rasism och trångsynthet drabbar dem även här. 
 
 

Att sticka med katt

 Efter förra stickkvällens katastrofresultat valde jag att fokusera på ett mönster med närmast idiotsäkert resultat den här gången. Nämligen en trekantig sjal. Jag har lyckats avsluta en sådan förut och trots att jag nu valde ett nytt mönster kändes det säkrare. Jag sökte helt enkelt på sjal+stickmönster eller liknande och hittade då denna sida. Jag gör sjal 1 och har redan kommit ganska långt.
 
Jag kör dessutom med ganska tjocka stickor (nummer 8) bara för att känna att jag får ett resultat så fort som möjligt.
Som tur var behövde jag inte ens gå att köpa garn då jag hade fyra nystan hemma efter ett tidigare mísslyckat stickförsök (börjar ni se ett mönster här?)
Efter bara några timmars stickning har jag i alla fall kommit så här långt så jag känner mig både produktiv och nöjd. Detta resultat är efter närmare två nystan och jag undrar om jag inte kommer behöva köra på nästan båda de två andra innan jag har nått storleken jag vill ha.
 Enda problemet med att sticka är att en viss katunge blir extremt fascinerad av garnnystanet och sticker iväg med det tills man har garn över hela lägenheten. Enda förmildrande omständigheten är att hon är fantastiskt söt när hon gör det:)
 
 
 

Pepponsdag!

Jag vet onsdag  är veckans tråkigaste dag. Man har kämpat sig igenom måndag och tisdag med sitt efter-helgen-glow men har inte kommit fram till torsdag och fredag med sin doft-av-kommande-helg. Men för att förvandla tråkonsdag till dräglig standard har jag samlat lite roliga länkar för att läsa och kolla på.
Vi börjar med ett klassiskt klipp om djurs kärlek för varandra. 
 
En något mer seriös länk från bored panda  som har samlat 40 av de viktigaste bilderna från historien. Vissa av dem är rätt ointressanta och platsar inte på listan men andra är sjukt fascinerande. Kolla särskilt på nummer 25 som är superhemsk.
 
Försöker ju balansera klippen så nu har vi haft roligt och viktigt men då måste vi så klart också ha gulligt. Vilka de här 29 gulliga punkterna från buzzfeed hjälper till med.
 
 
 Avslutar så klart med en bild på en urgullig Pip. Kämpa er igenom onsdagen så syns vi på andra sidan:)
Visa fler inlägg